sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Esimakua Kukkamessujen ohjelmasta osa 1

Kukkamessuilla on kiinnostavia asiantuntijoiden tietoiskuja. Tietoiskut järjestetään ohjelmateltassa. Ohjelmateltassa on äänentoisto sekä runsaasti penkkejä, joten samalla kun ammentaa luennoista vinkkejä omaan tekemiseen, voi lepuuttaa myös jalkojaan. Monissa puheenvuoroissa sivutaan myös Kukkamessujen tämän vuoden teemaa erikoisuudet ja harvinaisuudet sekä otetaan kantaa uhanalaisten kasvien ja kukkien puolesta, jopa aika konkreettisella tavalla - myös sinä voit auttaa! Lue lisää alta.

Tässä on hieman esimakua tämän vuoden Kukkamessujen luennoista (osa 1)

Takapihalta piirakkaan!

Lauantain 25.5. luennot aloittaa Suvituulia Tuppurainen (luontaishoitaja ja yrttineuvoja) kertomalla meille syötävistä kasveista ja kukista, jotka rehottavat lainsuojattomina takapihoillamme. Monella rikkakasvilla on kuitenkin ravinto- ja yrittilääkintä arvoa. Tiedätkö sinä mitä kaikkia kukkia voi laittaa salaatin koristeeksi?

 Kaikkien tuntema asfalttisoturi: voikukka! Voikukan käyttö salaateissa on jo lisääntynyt. Suvituulian luennolla kuulet myös mitä muita kasveja ja kukkia on turvallista käyttää
ravintona ja vaikka salaatin tai kakkujen koristeena.

Missä ovat mummon pionit?

Lauantaina esiintyy myös monien tuntema Pionivaari Matti Uusi-Honko Taivassalon Pionien Kodista. Pionivaari kysyy aivan oikeutetusti: "Miksei enää näy niitä kauniita pioneja, joita mummo tapasi kasvattaa?". Pionivaari esittelee myös muutamia huippu-uutuuksia sekä ihania kuvia istutuksista.

Upeaa pionikukintaa Taivassalossa

Osa vanhoista koristekasveista on vaarassa kadota

Sunnuntain ensimmäisellä luennolla puolen päivän aikaan isketään juuri messujen pääteemaan, osa vanhoista koristekasveista on todellakin vaarassa kadota kokonaan. Eeva-Maria Tuhkanen MTT tutkija on mukana projektissa jossa kerätään tietoja hyvistä koristekasvikannoista, joita tiedetään viljellyn jo 40-luvulla tai sitä ennen. Kiinnostuksen kohteena ovat sipulikasvit, pionit ja daaliat, mutta myös muut perennat sekä koristeköynnökset, -puut ja -pensaat. Tässä olevan linkin takaa paljastuu lisätietoja ja mm. lomake, jolla voit itse kantaa kortesi kekoon ja ilmiantaa vaikkapa portinpielessä sukupolvien ajan, vuodesta toiseen koko korttelin komeutena, kukkinut ruusupensas.

Eeva-Maria on luvannut kertoa myös MTT Puutarhatutkimuksen perennahakkeesta, jonka avulla löydettiin kotimaisen tarjonnan kauneimmat ja kestävimmät.

Suloinen syreenileimu Paraisilta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteistasi!

Terveisin Kukkamessujen koko tiimi